Het zijn rare vogels. Ze kunnen niet vliegen. Ze waggelen koddig over het ijs of huppen wat rond over de rotsen. Maar zodra je pinguïns in hun natuurlijke omgeving ziet: de zee, dan verandert alles. Hun ‘nutteloze’ vleugels blijken uiterst efficiënt te zijn. Hun onhandige gewaggel verandert in een gracieuze dans. Ze zijn snel. Ze zijn wendbaar. Ze kunnen diep duiken en zijn zeer succesvolle jagers. Kortom: de ‘rare’ en ‘grappige’ pinguïn heeft enorm veel in zijn mars. Daarom zijn pinguïns voor mij een grote inspiratiebron. Ze beschikken over eigenschappen die ik herken, of die ik in ieder geval nastreef:
Nieuwsgierig
Pinguïns zijn nieuwsgierige dieren. Ze onderzoeken alles. Vaak kunnen wetenschappers heel dicht bij ze komen omdat ze niet bang zijn, maar eerder geïnteresseerd.
Het mooie van mijn werk is dat ik nieuwsgierig mag, zelfs moet zijn. Ik mag mensen (soms moeilijke) vragen stellen. Ik vind het heerlijk om in archieven of literatuur te duiken. Altijd op zoek naar kennis. Kortom: nieuwsgierigheid is de basis voor mijn werk als schrijver en journalist.
Analytisch
Terwijl de mannetjes van de keizerspinguïns broeden in hartje winter, gaan de vrouwtjes op pad. Ze reizen soms honderden kilometers naar de zee, om daar te foerageren. Nadat ze een flinke voorraad hebben verzameld gaan ze de hele weg weer terug, om aan het einde van de reis begroet te worden door honderdduizenden mannetjes en hun pasgeboren jongen. De vrouwtjes weten vervolgens op grond van hun geluid hun partner te lokaliseren in die enorme kolonie. Als dat geen analytisch vermogen is!
Mijn analytisch vermogen helpt mij om onderwerpen te bestuderen. Om de essentie te vinden door hoofdzaken en bijzaken te scheiden. Om verbanden te leggen en ingewikkelde materie te ontleden en in begrijpelijke tekst over te zetten.
Volhardend
Broeden bij vijftig graden onder nul. Honderden kilometers waggelen en glijden. Een pinguïn weet wat doorzetten is!
Ik geef ook niet gauw op. Ik wil de dingen graag goed doen en ga daarvoor tot het uiterste.
Trouw en loyaal
Als pinguïns een partner gevonden hebben, blijven ze elkaar vaak trouw voor het leven. Ook als ze na het broedseizoen weer ieder hun weg gaan, zoeken ze elkaar het jaar daarop vaak weer op. Partners doen veel moeite hun band te versterken, op allerlei manieren. En de meeste soorten zijn zeer zorgzaam voor hun jongen.
Ik ben relationeel gericht. Ik zie een opdrachtgever liever als partner waar ik wat voor kan betekenen, dan als klant die mij iets oplevert. En als ik eenmaal een relatie ben aangegaan, doe ik er alles aan om die in stand te houden en te versterken. Zorgvuldigheid is daar een onderdeel van.
Veelzijdig en creatief
Er zijn achttien soorten pinguïns. Grote, kleine, met bosjes veren op hun kop, een kuif of een bijzondere tekening. Allemaal hebben ze hun eigenaardigheden, maar allemaal zijn ze perfect aangepast aan hun omgeving. Het zijn intelligente dieren die problemen aan kunnen. Als keizerspinguïns niet kunnen lopen, sleeën ze op hun buik verder. ‘They find their way’.
Ik ben een generalist. Ik heb veel interesses en heb ook veel verschillend werk gedaan. Ik heb kennis van ICT, de gezondheidszorg, onderwijs, management en ook in mijn journalistieke werk doe ik voortdurend nieuwe kennis en ervaring op, die ik op creatieve manier weer vorm geef: door verhalen, artikelen, maar ook door het maken van liedjes en gedichten.
En ja, soms ben ik een rare vogel…